Tietoa purjehtijalle

Miten opin purjehtimaan?

Hyväksi purjehtijaksi oppii vain harjoittelemalla. Purjehdukseen pätee sama sääntö kuin lähes mihin tahansa muuhunkin harrastukseen – mitä nuorempana aloittaa sitä paremmin osaa myöhemmässä iässä. Purjehduksesta tulee helposti elinikäinen harrastus, eivätkä opitut taidot katoa mihinkään. Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa purjehtimista!

Purjehdusta voi harrastaa myös monin erilaisin tavoin; jollilla, köliveneillä, nopeilla monirunkoveneillä. Kilpaillen useilla eri venetyypeillä erityyppisissä kilpailuissa, matkapurjehtien tai ihan vaan huvikseen päiväpurjehtien. Omaakaan venettä ei välttämättä koskaan tarvitse hankkia, koska useimmilla seuroilla on juniorien käyttöön tarkoitettuja jollia sekä miehistöpaikkoja kaikenlaisiin kilpaveneisiin.

Jollapurjehdusta voi harrastaa muutenkin kuin kilpailumielessä. Silti toisten kanssa yhdessä purjehtiminen kasvattaa taitoja enemmän kuin yksikseen pläkässä eli tyynessä vedessä lilluminen.

Optimistijolla

Optimistijolla eli optari on alle 15- vuotiaille lapsille tarkoitettu purjevene, jolla purjehduksen aloittaminen on helppoa. Alaikärajaa purjehduksen aloittamiseen ei ole olemassa, mutta useimmiten, varsinkin kursseille osallistujille, suositellaan, että koulua on käyty ensimmäinen vuosi. Lapsen kyky ottaa vastaan tietoa ja ohjeita, on ensimmäisen kouluvuoden jälkeen riittävällä tasolla.

Optarissa on pienestä koosta huolimatta suuret ominaisuudet. Sen pituus on 2,3 metriä, leveys 1,15 metriä, purjepinta-ala 3,5 m2 ja paino 35 kg. Koon puolesta sitä pystyvät siis pienemmätkin tytöt ja pojat helposti hallitsemaan, mutta se tarjoaa kuitenkin kaiken tarvittavan täysipainoiseen tiedolliseen, tekniseen ja fyysiseen oppimiseen ja harjoitteluun kasvavalle lapselle.

Optari on maailman levinnein jollaluokka – yli 150 000 jollaa yli 100:ssa maassa. Optimistijollaluokka myös kasvaa tällähetkellä nopeiten koko maailmassa.

Optimistijollalla pystyy purjehtimaan tehokkaasti noin 50 kg asti, jonka jälkeen kevyemmillä tuulilla ei pysty enää pysymään vauhdissa kevyempien kilpakumppaninen kanssa. Myös pituus vaikuttaa siihen kuinka hyvin jollassa pärjää ja monien kannattaakin jo näistä syistä vaihtaa hieman isompaan jollaluokkaan ennen optarin 15v yläikärajaa kilpailuissa. Luonnollisia vaihtoehtoja ovat Zoom8, E-jolla ja Laser tai erilaiset kaksin purjehdittavat kevyteveneet.

Suomessa optimistijollalla voi kilpailla kolmessa eri tasoryhmässä: haastaja – joka on tarkitettu aloitteleville kilpapurjehduksesta kiinnostuneille perustaidot oppineille purjehtijoille, kadetti – edistyneemmille vakavammasta kilpailemisesta kiinnostuneille harrastajille, ranking – kun haluat oppia ja haastaa itsesi tai tavoitella paikkoja kansainvälisistä kisoista. Optimistijolla luokassa järjestetään Suomen-, Pohjoismaiden-, Euroopan- ja Maailmanmestaruus kilpailuja. Lisää tietoa löydät Optimistijollaliiton sivuilta.

Zoom8

Zoom8 on Suomessa suunniteltu ja valmistettu – lapsille ja nuorille tarkoitettu optimistijollaa modernimpi purjejolla. Zoom8 jollaan siirrytään usein noin 12 ikävuoden jälkeen optimistijollasta, mutta se sopii myös aloittelijoille. Zoom8 on optimistijollaan verrattuna hieman ketterämpi ja vauhdikkaampi jolla.

Zoom8 mitat ovat: pituus 2,65 m, leveys 1,45 m, purje 4,8 m2, paino 40kg.

Zoom8:ja on rakennettu yli 1 500 ja niitä on käytössä yli 16 maassa. Veneitä valmistetaan nykyisin Suomen lisäksi Tanskassa, Romaniassa ja Venäjällä.

Zoom8 jollan hallitsevan on hellpo siirtyä vaativimpiin jollaluokkiin kuten E-jollaan ja Laseriin tai useamman hengen kevytveneisiin myöhemmällä iällä.

Zoom8 luokassa on alueellisten kisojen lisäksi myös oma ranking sarja, Euro Cup, sekä vuosittain SM, PM, EM ja MM kilpailut. Lisää tietoa löydät Zoom8 liiton sivuilta.

Perustietoa käytännön jollapurjehduksesta

Optimisti ja Zoom8 jollat ovat kevytveneitä, mikä tarkoittaa sitä, että ne pysyvät pystyssä purjehtijan painon avulla. Eli sijoittumalla tuulen puolelle (eli toiselle puolelle kuin purje) purjehtija pitää jollan pystyssä. Joskus tuulenpuuskan yllättäessä saattaa kuitenkin käydä niin että vene kaatuu – siksi jollan pystyyn nostamista harjoitellaankin kaikilla kursseilla ja leireillä ja se on usein kaikista hauskinta jollapurjehduksessa! Jo alle 20 kilon painoinenkin purjehtija pystyy oikaiseimaan täysin kaatuneen jollan itsenäisesti. Tämän ominaisuuden vuoksi on syytä pukeutua vesille olosuhteiden edellyttämällä tavalla, eli siten että jos kaatumisvaara on olemassa niin veteen pulahdettua ei tule liian kylmä!

Purjehtiminen on mahdollista kaikkiin muihin suuntiin kuin suoraan tai lähes suoraan kohti vastatuulta. Vastatuuleen pääsee kuitenkin luovimalla, eli tavallaan kuin kiipeämällä vaakatasoon käännettyjä portaita, ensin vasemmalle, sitten oikealle niin tiukasti kohti tuulta kuin mahdollista siten että jolla vielä kulkee mallikkaasti.

Itse purjehtimistaidon lisäksi hyvän purjehtijan tulee tuntea vesillä liikkumisen säännöt, jotta törmäyksiltä toisten kanssa ja muilta vahingoilta itseään sekä ympäristöä kohti vältytään. Lisäksi purjehtijan on hyvä tuntea ainakin muutamia höydyllisä solmuja, joilla jolla voidaan kiinnittää rantaan tai hinaukseen ja joita käytetään purjeen kiinnittämisessö tai säädöissä. Näitä kaikkia hyödyllisiä tietoja ja taitoja opetellaan leikkimiellä kaikilla jollakursseilla ja leireillä!

Jos opit purjehtimaan hyvin optimistijollalla, ohjaamaan sen rantaan ja rannasta tuulen avulla erilaisissa olosuhteissa tai purjehtimaan kilpaa, sinulla on kaikki tarvittavat perustaidot opiskella myöhemmin vaikka loistoristeilijän kapteeniksi. Moottoriveneen hallitseminen, autolla ajaminen ja oikeastaan minkä tahansa muun kulkuneuvon ohjaaminen on helppo oppia.