Tietoa vanhemmille

Lasten Purjehduskoulu

Purjehdus on mukava, monipuolinen liikunnallinen harrastus. Optimistijolla on usein se ensimmäinen ”purjevene”, jolla juniorit opettelevat veneen hallintaa erilaisissa tuulissa ja tilanteissa. Purjehtiessa opitaan vesillä liikkumisen perussäännöt. Purjehdus monelle elinikäinen harrastus!

Jollapurjehdus on koko perheen yhteistä toimintaa. Aloittelevat purjehtijat tarvitsevat apua jollansa purjehduskuntoon laittamisessa ja vanhempien apua tarvitaan myös jollan kääntämiseen rannalla sekä laiturista lähtöjen ja saapumisten kanssa. Pursiseurat tarvitsevat vanhempia myös toiminnan hoitamiseen ja kehittämiseen.

Aloittelijat saavat yleensä käyttää seurojen harjoitusjollia, joten omaa venettä ei tarvitse heti alkuun hankkia. Monilla seuroilla on myös kilpajollia, joten kilpapurjehdusurankin voi aloittaa ilman merkittäviä investointeja.

Varusteet

On tärkeää pukeutua leireille ja harjoituksiin asianmukaisiin vaatteisiin:

  • sopivat, mukavat ja purjehtijan painon mukaiset purjehdusliivit
  • tuulta pitävä, kastumista pelkäämätön asu
  • märkäpuku on lähes välttämättömyys, kesällä pärjää hyvin ilmankin
  • aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä oloissamme purjehdittaessa kuivapuku
  • aurinkolasit ja hyvä päähine (piposta lippikseen)
  • varavaatteet
  • lisäksi vahvakertoimiset suojavoiteet suojaavat auringon säteiltä

Hyödyllistä tietoa junioripurjehduksesta löydät Optimistijollaliiton sivuilta.

Suomen purjehdus ja veneilyliiton järjestämästä toiminnasta löytyy tietoa Suomen purjehdus ja veneily liiton sivuilta.

Kurssin ja leirin jälkeen?

Perustaidot oppii nopeiten osallistumalla jollakurssille tai leirille, mutta purjehdusta voi harrastaa myös osallistumalla purjehduskaudella jokaviikkoisiin harjoituksiin. Eri seurat järjestävät viikoittain harjoituksia useissa eri tasoryhmissä (aloittelijat, perustaidot osaavat, edistyneet ja kilparyhmät). Lisää tietoa saat seurojen vastuuvalmentajilta ja junioripäälliköiltä. ESST:n seurojen välisellä sopimuksella voi osallistua harjoitusryhmään muussakin ESST:n seurassa kuin kotiseurassa. Harjoitusryhmämaksut vaihtelevat riippuen harjoituskerroista ja siitä mitä maksuun sisältyy. Uusia harjoitusryhmiä perustetaan aina tarvittavan osallistujamäärän mukaan. Katso lisää kursseja järjestävien seurojen kotisivuilta.

ESST:n tavoitteena on järjestää kesästä 2013 alkaen purjehdusharrastusta tukevaa viikottaista harrastustoimintaa ympärivuotisesti. Toiminnan kulujen kattamiseksi haetaan siihen osoitettuja avustuksia.