ESST Talviohjelma

Luvassa on hauskaa ja kehittävää talviohjelmaa nuorille purjehtijoille. Talviohjelma on suunnattu kaikille eritasoisille alle 16 vuotiaille purjehtijoille. Ohjelma opettaa nuorille monipuolista liikuntaa hauskojen kavereiden ja ohjaajien kanssa sekä purjehduksen kannalta erittäin tärkeätä monipuolista teoriaa. Tärkeintä on säilyttää lasten innostus purjehdukseen! Talviohjelma on oleellinen osa koko vuoden ohjelmaa ja siellä käydään koko porukan kanssa asioita läpi kuten kesän harjoituksissa. 

Suomessa vesikauden pituutta lyhentää väkisin talvi. Onnistuneen purjehduksen osatekijöiksi voidaan ajatella ainakin venevauhti, veneen käsittely, taktiikka, strategia ja fyysinen kunto. Kaikkia näitä ominaisuuksia voidaan hyvin harjoitella myös talvella Vuosaaren Purjehtijoiden / ESST:n järjestämässä nuorille purjehtijoille suunnatussa talviohjelmassa. Alla käydään lyhyesti läpi miten purjehduksen eri osatekijöitä talviohjelma kehittää. 

Purjehdus on keskituulesta kovaan tuuleen todella fyysinen laji. Kestävyys on oltava hyvällä tasolla ja voimaa riittävästi, jotta tällaisessa kelissä pysyy venevauhdissa mukana. Keskituulesta ylöspäin venevauhti on erittäin suurelta osin kiinni juuri purjehtijan fyysisestä kunnosta. Venevauhtiin vaikuttaa myös veneen trimmaaminen ja ajaminen, jotka ovat pitkälti teoria-asiaa. Jokaisessa talviohjelman harjoituksessa parannetaan purjehtijoiden fyysisiä ominaisuuksia. Trimmaamista ja ajamista käydään läpi teorian kautta. 

Lisäksi kun kilpailupäivät ja regatat ovat pitkiä, tarvitaan hyvää kuntoa myös siihen, että jaksaa keskittyä suoritukseen koko ajan. Väsynyt mieli tekee huonoja päätöksiä kilpailun aikana. Myös kevyemmällä tuulella purjehduksessa tarvitaan monenlaista fyysisiä ominaisuuksia kuten ketteryyttä, kehonhallintaa ja liikkuvuutta, joita kaikkia kehitetään talviohjelman jokaisessa harjoituksessa. Näitä ominaisuuksia kehitetään talviohjelmassa, mikä mahdollistaa seuraavalla kaudella edistyneemmän veneen käsittelyn harjoittelemisen vesillä. 

Purjehdus on todella monipuolinen laji, johon kuuluu erittäin suurelta osin taktiikka ja strategia. Näitä tekijöitä on hyvä kehittää teorian kautta, johon myös paneudutaan talviohjelmassa. Taktiikkaan liittyy vahvasti esimerkiksi säännöt. Purjehtijoiden sääntötuntemusta parannetaan ja käydään läpi mm. uusien kilpapurjehdussääntöjen muutokset. 

Harjoittelu on hauskinta ja tehokkainta, kun porukka on hyvä. Tämän vuoksi olisi hienoa, jos mahdollisimman moni viime kesänä ESST:n harjoituksissa purjehtinut tulee mukaan harjoituksiin. Tällöin harjoituskaverit pysyvät tuttuina myös talven yli. Ohjaajina on Risto, Teemu sekä muut Vuosaaresta tutut ohjaajat, joilla on menestystä ja kokemusta kilpailuista niin maailmalta kuin kotimaasta. Harjoittelu talviohjelmassa ei ole liian vakavaa, vaan tärkeintä on pitää harjoittelu hauskana, mutta kehittävänä. 

Ohjelmasta järjestetään tänä vuonna pääosin Liikuntamyllyssä Helsingin Myllypurossa. Koko talviohjelma maksaa 120€/purjehtijat + sisäänpääsymaksut (lapsilta 1,5€/kerta). Talviohjelmaan voi osallistua myös yksittäisille kerroille, jolloin hinta on 10€/purjehtija/kerta (+sisäänpääsymaksu). Maksut tulee maksettavaksi keväällä. 

Jako on tavallisesti ollut niin, että teoriakerroilla lapset ja vanhemmat kuuntelevat teoriaa ensin 30min, jonka jälkeen lapsilla on tunti liikuntaa. Aikuisten kanssa keskustelu jatkuu samasta tai muusta aiheesta. Jokaiseen harjoituskertaan sisältyy myös oheisharjoitteita kyseisen aiheen lisäksi. 

Ohjelmaan kuuluu alussa ja lopussa kuntotestit, joissa jokainen voi seurata omaa kehittymistään. Lisäksi jokaisen talviohjelmaan osallistuvan purjehtijan ja hänen vanhemman kanssa käydään henkilökohtaisesti tavoite- ja kehityskeskustelu, jossa käydään henkilökohtaisesti purjehtijan asioita läpi. 

Tapahtumiin ilmoittaudutaan nimenhuudossa: esst.nimenhuuto.com 

Lisätietoja: Teemu 040 7099917 ja Risto 045 1396697