Veneet

Optimistijolla

Optimistijolla eli optari on alle 15- vuotiaille lapsille tarkoitettu purjevene, jolla purjehtiminen on helppoa ja turvallista.

Optari on maailman levinnein jollaluokka – yli 150 000 jollaa yli 100:ssa maassa. Optimistijollaluokka myös kasvaa tällähetkellä edelleen nopeiten koko maailmassa.

Optarissa on pienestä koosta huolimatta suuret ominaisuudet. Sen pituus on 2,3 metriä, leveys 1,15 metriä, purjepinta-ala 3,5 m2 ja paino 35 kg. Koon puolesta sitä pystyvät siis hyvin pienetkin purjehtijat hallitsemaan kevyellä tuulella, mutta se tarjoaa vielä isommallekkin haastetta kovemmalla tuulella.

Optimistijollalla pystyy purjehtimaan tehokkaasti noin 50 kg asti, jonka jälkeen kevyemmillä tuulilla ei pysty enää pysymään vauhdissa kevyempien kilpakumppaninen kanssa. Myös pituus vaikuttaa siihen kuinka hyvin jollassa pärjää ja monien kannattaakin jo näistä syistä vaihtaa hieman isompaan jollaluokkaan ennen optarin 15v yläikärajaa kilpailuissa. Luonnollisia vaihtoehtoja ovat Zoom8, E-jolla ja Laser tai erilaiset kaksin purjehdittavat kevyteveneet.

Suomessa optimistijollalla voi kilpailla kolmella eri tasolla:

  • Haastaja – on tarkoitettu aloitteleville kilpapurjehduksesta kiinnostuneille perustaidot oppineille purjehtijoille
  • Kadetti – edistyneemmille kilpailemisesta kiinnostuneille harrastajille
  • Ranking – purjehtimisen ja kilpailemisen perustaidot oppineille, jotka haluavat haastaa itsensä tai tavoitella paikkoja kansainvälisistä arvokisoista.

Optimistijolla luokassa järjestetään Suomen-, Pohjoismaiden-, Euroopan- ja Maailmanmestaruus kilpailuja. Lisää tietoa Optimistijollasta ja kilpapurjehduksesta löydät Optimistijollaliiton sivuilta.

Zoom8

Zoom8 on Suomessa suunniteltu ja valmistettu – lapsille ja nuorille tarkoitettu optimistijollaa modernimpi purjejolla. Zoom8 jollaan siirrytään usein noin 13-15 ikävuoden jälkeen optimistijollasta, mutta se sopii myös aloittelijoille. Zoom8 on optimistijollaan verrattuna hieman ketterämpi ja vauhdikkaampi jolla.

Zoom8 mitat ovat: pituus 2,65 m, leveys 1,45 m, purje 4,8 m2, paino 40kg.

Zoom8:ja on rakennettu yli 1 500 ja niitä on käytössä yli 16 maassa. Veneitä valmistetaan nykyisin Tanskassa, Romaniassa ja Venäjällä.

Zoom8 jollan hallitsevan on hellpo siirtyä vaativimpiin jollaluokkiin kuten E-jollaan ja Laseriin tai useamman hengen kevytveneisiin noin 15 vuotiaana tai vanhempana.

Zoom8 luokassa on alueellisten kisojen lisäksi myös oma Suomen Ranking sarja, Euro Cup-sarja, sekä vuosittain SM, PM, EM ja MM kilpailut. Lisää tietoa Zoom8 purjehduksesta löydät Zoom8 liiton sivuilta.